Hrvatska zaklada za znanost
Istraživački projekt
Inovativni vinifikacijski postupci u funkciji povećanja biološkog i nutritivnog potencijala vina i nusproizvoda vinifikacije autohtonih i introduciranih sorti vinove loze
”VinNutriVit”
Ime i prezime voditelja projekta: dr.sc. Sanja Radeka
Ime znanstvene organizacije na kojoj će se provoditi projekt: Institut za poljoprivredu i turizam
Adresa znanstvene organizacije na kojoj će se provoditi projekt: Karla Huguesa 8, 52440 Poreč
Trajanje projekta: 31.12.2023. – 30.12.2027.
Sažetak projekta:
Inovativne tehnologije, poput ultrazvuka (sonikacija), usprkos visokoj učinkovitosti u ekstrakciji fenolnih, aromatskih i nutritivnih spojeva, relativno malo se koriste u vinarstvu. Stoga bi njihova primjena u vinarskoj proizvodnji mogla postati važna tehnološka inovacija za ubrzavanje relativno sporih procesa kao što je maceracija masulja. Također, proizvodnja vina neizbježno generira nusproizvode vinifikacije, koji se uobičajeno smatraju otpadom, iako se zbog visokog sadržaja polifenola, vlakana, antioksidativnog i antimikrobnog potencijala, mogu učinkovito koristiti u prehrambenom sektoru kao funkcionalna hrana. Cilj ovog projekta je istražiti kako inovativne vinifikacijske tehnologije u proizvodnji vina autohtonih hrvatskih sorti Malvazije istarske i Terana, te introduciranih sorti Graševine i Merlota, mogu utjecati na bioaktivni, antimikrobni i nutritivni potencijal dobivenih vina i nusproizvoda, te istražiti mogućnosti njihove primjene u protektivne i prehrambene svrhe. U proizvodnji vina navedenih sorti primijenit će se tretmani sonikacije masulja različitih frekvencija ultrazvučnih valova i duljina trajanja. Proizvedena vina i nusproizvodi podvrgnut će se analizi aromatskih i fenolnih spojeva, antioksidacijskog i nutritivnog potencijala, te će biti senzorno ocjenjena. Podaci o kemijskom, bioaktivnom i nutritivnom sastavu vina i nusproizvoda proizašli iz ovog istraživačkog projekta, omogućit će bolje razumijevanje kemijskih i biokemijskih procesa do kojih dolazi primjenom određenih vinifikacijskih tehnika, dok će senzorna analiza proizvedenih vina i nusproizvoda vinifikacije potvrditi njihovu organoleptičku prihvatljivost i zdravstvenu ispravnost s ciljem dobivanja novog proizvoda. Budući da se neadekvatno zbrinuta komina grožđa smatra ekološkim problemom, mogućnosti iskorištenja nusproizvoda vinifikacije u nutritivne i protektivne svrhe, omogućilo bi dobivanje proizvoda s dodanom vrijednošću u kontekstu kružnog, održivog gospodarstva.
Ciljevi projekta:
C1 Ispitivanje utjecaja primjene inovativnih postupaka u proizvodnji vina od autohtnonih i introduciranih sorti vinove loze na kvalitativna, bioaktivna i nutritivna svojstva vina i nusproizvoda vinifikacije s ciljem optimizacije postupka maceracije masulja
C2 Kemijska i senzorna karakterizacija i diferencijacija vina i nusproizvoda vinifikacije proizvedenih od autohtonih i introduciranih sorti vinove loze primjenom inovativnih vinifikacijskih tehnika
C3 Ispitivanje nutritivnih svojstava nusproizvoda vinifikacije i mogućnosti iskorištenja dobivenih ekstrakata u prehrambene svrhe
C4 Ispitivanje in vitro antimikrobnog djelovanja dobivenih ekstrakata vina i nusproizvoda vinifikacije s ciljem utvrđivanja njihove moguće protektivne uloge
C5 Objavljivanje i diseminacija rezultata (sastanci, konferencije, kongresi, radionice, seminari, web stranica, itd.)