Konferencija za medije – početno javno predstavljanje HRZZ projekta – VinNutriVit

Dana 12. prosinca 2024. godine u Institutu za poljoprivredu i turizam održana je konferencija za medije povodom početnog javnog predstavljanja istraživačkog projekta pod nazivom „Inovativni vinifikacijski postupci u funkciji povećanja biološkog i nutritivnog potencijala vina i nusproizvoda vinifikacije autohtonih i introduciranih sorti vinove loze – VinNutriVit (IP-10-2022-9128)“. Projekt, financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost, u vrijednosti od 198.958,13 €, traje 4 godine, od 31. prosinca 2023. do 30. prosinca 2027. Nositelj projekta je Institut za poljoprivredu i turizam, a voditeljica projekta je dr. sc. Sanja Radeka.

Glavni cilj projekta VinNutriVit je ispitivanje utjecaja primjene inovativnih postupaka u proizvodnji vina od autohtonih i introduciranih sorti vinove loze s ciljem optimizacije kvalitativnih, bioaktivnih i nutritivnih parametara vina i nusproizvoda vinifikacije. Istraživati će se inovativne tehnologije poput ultrazvuka (sonikacija) za ekstrakciju fenolnih, aromatskih i nutritivnih spojeva, koje bi mogle ubrzati i skratiti proces maceracije masulja. Projekt obuhvaća kemijsku i senzornu karakterizaciju vina i nusproizvoda vinifikacije proizvedenih primjenom novih tehnika, istražujući njihove bioaktivne, nutritivne, antioksidativne i antimikrobne potencijale te mogućnosti njihove primjene u prehrambene i protektivne svrhe.

 

Prilozi iz medija:

TERRA Istra

Close Menu