SUDJELOVANJE NA ZNANSTVENOM SKUPU „Znanošću do inovacija za održivi razvoj poljoprivrede i turizma“

Na znanstvenom skupu „Znanošću do inovacija – za održivi razvoj poljoprivrede i turizma“, održanom 8. i 9. svibnja 2025. u hotelu Diamant u Poreču povodom 150. obljetnice rada Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, održane su tri prezentacije u sklopu HRZZ projekta „Inovativni vinifikacijski postupci u funkciji povećanja biološkog i nutritivnog potencijala vina i nusproizvoda vinifikacije autohtonih i introduciranih sorti vinove loze – VinNutriVit” (IP-2022-10-9128).

Prvog dana znanstvenog skupa, asistent Erik Matić, mag. ing. agr. je u sekciji Vinogradarstvo i vinarstvo i voćarstvo prezentirao rezultate istraživanja fenolnog profila vina. U prezentaciji pod naslovom „Ultrazvučni tretmani kao predfermentacijska tehnika u funkciji poboljšanja fenolnog profila vina Malvazije istarske“, skupine autora Erik Matić, Fumica Orbanić, Ivana Horvat, Tomislav Plavša, Sanja Radeka, prezentirani su rezultati utjecaja ultrazvučnih tretmana različitog trajanja i amplitude sa zaključkom o njihovom pozitivnom i signifikantnom utjecaju i potencijalu za povećanje koncentracije bioaktivnih fenolnih spojeva u vinu Malvazije istarske.

Suradnica s projekta Fumica Orbanić, mag. ing. agr. također u sekciji Vinogradarstvo i vinarstvo i voćarstvo, prezentirala je rezultate istraživanja aromatskog profila vina Terana naslova „Istraživanje utjecaja pretfermentacijskih i poslijefermentacijskih tehnologija na koncentraciju hlapljivih aromatskih spojeva i senzorni profil vina sorte Teran (Vitis vinifera L.)“ skupine autora Fumica Orbanić, Sara Rossi, Ena Bestulić, Igor Lukić, Tomislav Plavša, Marijan Bubola, Ana Jeromel, Sanja Radeka. Iz prezentiranih rezultata vidljiv je signifikantan utjecaj primjenjenih vinifikacijskih tehnologija na aromatski profil vina Terana.

Nakon izlaganja rezultata istraživanja uslijedila je vođena degustacija vina Instituta za poljoprivredu i turizam pod stručnim vođenjem dr. sc. Sanje Radeka, voditeljice projekta VinNutriVit. Zainteresirani sudionici skupa, po prvi su put imali priliku kušati vina Malvazije istarske i Terana iz berbe 2024., proizišla s projekta VinNutriVit, primjenom inovativne ultrazvučne tehnike.

Narednog dana u sekciji Prezentacija projekata, dr.sc. Sanja Radeka, voditeljica projekta VinNutriVit predstavila je projekt „Inovativni vinifikacijski postupci u funkciji povećanja biološkog i nutritivnog potencijala vina i nusproizvoda vinifikacije autohtonih i introduciranih sorti vinove loze – VinNutriVit” (IP-2022-10-9128). Projekt je financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost, u vrijednosti od 198.958,13 €, traje 4 godine (31. 12. 2023. – 30. 12. 2027.).

Close Menu